Wat ga jij achter je laten?

December staat bekend als de feestmaand. Maar het is ook de maand met de kortste dag en tevens de ultieme yin maand. December is de perfecte maand op projecten af te ronden en dingen los te laten die niet meer voor je werken. Hoe ga jij ruimte creëren voor nieuwe dingen?
Blog Wat ga jij achter je laten?

Ik ben er klaar mee

En zo is het vandaag alweer de laatste dag van Sinterklaas, een tijd vol plezier waar we lang naar uit hebben gekeken. Maar eerlijk gezegd, ik ben er ook wel weer klaar mee. Sint, je was weer fantastisch, bedankt voor de verwondering op al die gezichtjes, maar ik zeg graag tot ziens. Tot volgend jaar. 👋

Dit gevoel heb ik eigenlijk elk jaar, ook met Kerst. Ik kijk er zo lang naar uit, maar na alle gezelligheid, cadeautjes, ontbijtjes en diners zit ik daar dan, volgepropt, bij te komen terwijl ik naar herhalingen van “All You Need Is Love” kijk. En dan zeg ik weer: Kerst, je was fantastisch, maar tot volgend jaar.

Ultieme YIN maand

Ik weet dat ik hierin niet de enige ben. Het is logisch. Naast de december feestmaand is 21 december de langste dag, en vanaf daar werken we weer naar de lente en de zomer toe. Dieren kruipen in hun holletjes en doen een winterslaap, en wij? Wij zouden eigenlijk hetzelfde moeten doen. December is de ultieme yin-maand. Een maand waarin je rustiger aan mag doen, waar de focus meer op jezelf mag liggen.

Je kunt het vergelijken met de natuur. In de lente komen de eerste knopjes aan de bomen, in de zomer staat alles in volle glorie, in de herfst worden alle blaadjes oranje, en in de winter wordt alles kaal. Dan nemen we afscheid van wat was en wordt alles, zonder dat we het kunnen zien, langzaam klaargestoomd voor nieuwe dingen die willen ontstaan.

December staat voor de balans opmaken, voor de grote schoonmaak. Projecten afronden, opruimen en dingen loslaten die niet meer voor je werken. Probeer niet te veel te plannen. Voorkom dat je achteraf spijt hebt en als een rollade op de bank ligt bij te komen. Begin nog niets nieuws; bewaar dat voor het nieuwe jaar.

Wat ga je in december nog afronden? Welke projecten verdienen een afronding zodat je je kunt openstellen voor nieuwe dingen? Waar ga je afscheid van nemen en wat laat je achter in 2023?

Hoe ga ik dit zelf doen? 

  • Ik heb besloten om tijdens de kerstvakantie bewust rust te nemen en niet te werken. In plaats daarvan ga ik die tijd doorbrengen met mijn gezin om volledig op te laden voor het nieuwe jaar.
  • Momenteel heb ik een aantal projecten lopen die ik de komende 2-3 weken ga afronden, waardoor ik ruimte kan creëren voor nieuwe mogelijkheden.
  • Daarnaast kijk ik uit naar de start van twee super leuke nieuwe projecten die gepland staan voor januari.
  • Tegelijkertijd ben ik bezig met het proces van loslaten en afscheid nemen. Ik begin steeds duidelijker voor ogen te krijgen wat ik achter me wil laten. Ik neem stappen om de zaken die niet voor me werken zo aan te passen dat ik nog meer in een flow kan leven.

Op naar new beginnings! Wat ga jij achterlaten in 2023 en welke kiemen ga jij laten ontspruiten komend jaar? 💫

Abonneer je ook op de Follow your Bliss podcast via Spotify!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven